Abstract | Čaj (Camellia sinensis L. Kuntze) je višegodišnja biljka koja pripada porodici Theaceae. Potječe iz istočne Azije gdje se koristi već dugi niz stoljeća. Napitak od čaja se počeo prvo koristi u narodnoj medicini kao lijek, a danas se još koristi u farmaceutskoj industriji, kozmetici te prehrambenoj industriji. Na tržištu se mogu pronaći razne vrste čajeva. Razlikuju se prvenstveno po lokaciji i uvjetima uzgoja listova te načinu berbe i obrade. Štoviše, listovi čaja prodaju se u različitim stupnjevima kakvoće i kao mješavine s različitim sastojcima. Ovisno o duljini fermentacije postoje četiri vrste čaja iste biljke: bijeli, crni, Oolong i zeleni čaj. Kemijski sastav listova čaja uključuju polifenole (katehini i flavonoidi), alkaloide (kofein), aminokiseline, lipide, vitamine (vitamin C), minerale (kalciji, natrij, magneziji). Ipak, polifenoli su prvenstveno odgovorni za blagotvorna ljekovita svojstva čaja, djeluju antimikrobno, antioksidativno, protuupalno te antialergijski. Cilj ovog rada bio je utvrditi sadržaj bioaktivnih spojeva i antioksidacijski kapacitet zelenog, crnog, bijelog i Oolong čaja. Istraživanjem su određeni slijedeći fizikalno-kemijski parametri: sadržaj suhe tvari, sadržaj ukupnih kiselina i pH vrijednost, dok od specijaliziranih metabolita određen je sadržaj: vitamina C, ukupnih fenola (flavonoida i neflavonoida), ukupnih klorofila, ukupnih karotenoida te antioksidacijski kapacitet. Prema dobivenim rezultatima najveći sadržaj suhe tvari (95,94 %), ukupnih kiselina (11,51%), flavonoida (1878,68 mg GAE/100 g sv.t.), kao i najviši antioksidacijski kapacitet (2475,49 μmol TE/L) utvrđen je za crni čaj. Uzorak bijelog čaja karakterizira najviša pH vrijednost (5,8), visok sadržaj fenola (2978,12 mg GAE/100 g sv.t), neflavonoida (1979,37 mg GAE/100 g sv.t ) i klorofila b (0,40 μg/g). Zeleni čaj sadrži najveću količinu vitamina C (210 mg/100 g), klorofila a (0,65 μg/g), ukupnih klorofila (0,89 μg/g) te karotenoida (0,17 μg/g). Iz prethodno navedenog može se zaključiti kako je čaj sirovina koja sadrži značajne količine nutritivno vrijednih spojeva, a ovisno o načinu pripreme, odnosno postupku fermentacije, vrste čajeva značajno se razlikuju. Sve analizirane vrste karakterizira visok antioksidacijski kapacitet, a čime se može potvrditi značajan nutritivni potencijal prvenstveno značajan za očuvanje zdravlja čovjeka. |
Abstract (english) | Tea (Camellia sinensis L. Kuntze) is a perennial plant that belongs to the Theaceae family. It originated in East Asia, where it has been used for many centuries. The tea beverage was first used in folk medicine as a remedy and is still used today in the pharmaceutical, cosmetic and food industries. Different types of teas can be found on the market. They differ mainly in the location and conditions for growing the leaves, as well as the method of harvesting and processing. In addition, the tea leaves are sold in different degrees of pungency and as blends with different ingredients. Depending on the duration of fermentation, there are four types of tea from the same plant: white, black, oolong and green. The chemical composition of tea leaves includes polyphenols (catechins and flavonoids), alkaloids (caffeine), amino acids, lipids, vitamins (vitamin C) and minerals (calcium, sodium, magnesium). However, polyphenols are primarily responsible for the tea's beneficial medicinal properties. Flavonoids are antimicrobial, antioxidant, anti-inflammatory and anti-allergic. The aim of this work was to confirm the bioactive compounds content and antioxidant capacity of green, black, white and oolong tea. During the study, the following physicochemical parameters were determined: Dry matter content, total acidity and pH. Of the special metabolites, the content of: Vitamin C, total phenols (flavonoids and non-flavonoids), total chlorophyll, total carotenoids and the determined antioxidant capacity. According to the results of this work, the highest content of dry matter (95.94%), total acids (11.51%), flavonoids (1878.683 mg GAE /100 g weight) and antioxidant capacity (2475.4867 μg)/g) was determined for black tea. The white tea sample is characterized by the highest pH (5.7966), high content of phenols (2978.12 mg GAE /100 g weight), non-flavonoids (1979.267 mg GAE /100 g weight) and chlorophyll b (0, 4033 μg/g). Green tea contains the most vitamin C (210 mg/100 g), chlorophyll (0.653 μg/g), total chlorophyll (0.89 μg/g), and carotenoids (0.17 μg/g). It can be concluded that tea is an apparently simple beverage, but it contains significant amounts of nutritionally valuable compounds, and that daily consumption in moderate doses has a beneficial effect on general human health. |