Naslov | Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba |
Autor | Andrea Jajetić |
Voditelj/Mentor | Marko Petek (mentor)
|
Sažetak rada | Mrkva predstavlja jednu od deset najvažnijih povrtnih kultura. Korijen mrkve izrazito je hranjiv i bogat mineralima, pozitivno utječe na vid jer je bogat vitaminom A i beta karotenom. Magnezij je mineral koji pripada skupini makroelemenata i važan je za biljku jer je sastavni dio molekule klorofila. Nedostatak u biljci uzrokuje intervenoznu klorozu lista i žutu pjegavost. U ljudskom organizmu ima najvažniju ulogu kao regulator metabolizma kalcija i fosfora u kostima i za pravilan rad srca. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi količinu magnezija u narančasto obojenom korijenu mrkve te usporediti rezultate analiziranih uzoraka obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje narančastog korijena mrkve provedeno je u gradu Zagrebu u 5 poslovnica trgovačkih lanaca, 5 tržnica i u 5 trgovina ekološkim proizvodima. Magnezij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količine magenzija narančasto obojenog korijena mrkve iznosile su od 0,07 do 0,21% Mg ST (prosječno 0,13 u trgovačkim lancima, 0,12 na tržnicama i 0,09% Mg ST u trgovinama ekološkim proizvodima) odnosno od 5,73 do 24,33 mg Mg 100 g-1 svježe tvari (prosječno 13,07 u trgovačkim lancima, 10,99 na tržnicama i 8,17 mg Mg 100 g-1 svježe tvari u trgovinama ekološkim proizvodima). |
Ključne riječi | dnevna potreba makroelement mineral povrće |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Carrot root magnesium content on market of City of Zagreb |
Povjerenstvo za obranu | Marko Petek (predsjednik povjerenstva) Sanja Fabek Uher (član povjerenstva) Tomislav Karažija (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Ishrana bilja |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | diplomski |
Naziv studijskog programa | Agroekologija |
Akademski / stručni naziv | magistar/ magistra inženjer/inženjerka agroekologija |
Kratica akademskog / stručnog naziva | mag. ing. agr. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2018-09-18 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Carrot represents one of ten most important vegetable species. Root of the carrot is very nutritious and rich in minerals. It positively affects on v because it is rich with vitamin A and beta caroten. Magnesium is a mineral which belongs to a group of macroelements and is important for the plant as it is the component part of the chlorophyll molecule. Lack of magnesium causes interveinal leaf chlorosis and yellow sprinkles. In human organism it has important role as calcium and phosporus regulator in bones and for proper heart functioning. Aim of this master thesis is to determine magnesium content in orange-colored carrot root and to compare the results from the analysed samples regards to the place of purchase. Sampling of orange carrot root in city of Zagreb in 5 market chain branches, 5 market places and in 5 stores with ecological products. Magnesium was determined by atomic apsortpion spectrofotometry (AAS) after digestion with HNO3 and HClO4 in microwave oven. Magnesium content of orange colored carrot roots ranged from 0.07 to 0.21% P DM (average 0.13 in chain stores, 0.12 at markets and 0.09% P DM in stores with ecological products) or from 5.73 to 24.33 mg P 100 g-1 fresh matter (average 13.07 in chain stores, 10.99 at markets and 8.17 mg 100 g-1 fresh matter in in stores with ecological products). |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | daily need macroelement mineral vegetable |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:563934 |