Sažetak | Cilj ovoga rada bio je utvrditi bioakumulacijski potencijal, odnosno koncentraciju teškog metala nikla (Ni) u pet vrsta jestivih saprotrofnih gljiva (Agaricus campestris L., Armillaria mellea (Vahl) P.Kumm., Clitocybe inversa (Sowerby) Vizzini, Clitocybe nebularis (Batsch), P.Kumm., i Macrolepiota procera (Scop.) Singer) prikupljenih sa sedam lokaliteta (Trakošćan, Medvednica, Petrova gora, Skrad, Krk, Labinština i Motovun) na području Republike Hrvatske. U tu su svrhu prikupljeni uzorci šumskog tla i gljiva (klobuk i stručak) u periodu od siječnja do prosinca 2021. godine te su isti analizirani pomoću optičke emisijske spektrometrije s induktivno spregnutom plazmom (ICP-OES). Rezultati su pokazali da je u svim uzorcima tla prisutan Ni u rasponu od 1,62 do 3,55 mg kg-1, dok je u dijelovima klobuka, svih pet vrsta gljiva, sadržaj Ni veći nego u dijelovima stručka. Utvrđena je pozitivna povezanost između dostupnosti Ni u tlu i prosječne koncentracije Ni (mg kg-1) u anatomskim dijelovima klobuku i stručku vrsta: A. campestris (BSAF=3,08 i 2,22), A. mellea (BSAF=2,59 i 1,55), C. inversa (BSAF=2,38 i 1,75), C. nebularis (BSAF=2,56 i 1,91) i M. procera (BSAF=2,94 i 1,94). Procijenjeni dnevni unos Ni konzumacijom analiziranih gljiva bio je ispod graničnih vrijednosti, kako je sugerirano modeliranjem unosa hranom (DIM) i vrijednostima indeksa zdravstvenog rizika (HRI). Stoga, ovo istraživanje naglašava važnost utvrđivanja potencijala bioakumulacije Ni samoniklih jestivih gljiva, kao i mogućih zdravstvenih opasnosti povezanih s njihovom konzumacijom. |
Sažetak (engleski) | The aim of this paper was to determine the bioaccumulation potential, i.e., the concentration of the heavy metal nickel (Ni) in five species of edible saprotrophic fungi (Agaricus campestris L., Armillaria mellea (Vahl) P.Kumm., Clitocybe inversa (Sowerby) Vizzini, Clitocybe nebularis (Batsch), P.Kumm., i Macrolepiota procera (Scop.) from seven localities (Trakošćan, Medvednica, Petrova gora, Skrad, Krk, Labinština and Motovun) in the Republic of Croatia. For this purpose, samples of forest soil and mushrooms (cap and stem) were collected in the period from January to December 2021 and analyzed by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES). The results showed that the Ni content in all soil samples ranged from 1.62 to 3.55 mg kg-1, while the Ni content in the parts of the caps of all five fungal species was higher than in the parts of the stem. A positive correlation was observed between the availability of Ni in the soil and the average Ni concentration (mg kg-1) in the anatomical parts of the cap and the stipe of the species: A. campestris (BSAF=3.08 and 2.22), A. mellea (BSAF=2.59 and 1.55), C. inversa (BSAF=2.38 and 1.75), C. nebularis (BSAF=2.56 and 1.91), and M. procera (BSAF=2.94 and 1.94). The estimated daily Ni intake from the consumption of the studied mushrooms was below the thresholds, as suggested by the dietary intake modeling (DIM) and the health risk index (HRI) values. Therefore, this study highlights the importance of determining the Ni bioaccumulation potential of wild edible mushrooms and the potential health risks associated with their consumption. |