Sažetak | Istraživana su pomološka i fizikalno-kemijska svojstva 13 tradicionalnih sorti krušaka na području Karlovačke županije ('Citronka', 'Galonka', 'Žutica', 'Badnjarka', 'Dugačka', 'Dugodrška', 'Kozolova', 'Krasanka', 'Rokovica', 'Stršljenka', 'Tepka', 'Zelena slatka', 'Zimka'). Nakon provedenih analiza (masa, visina i širina ploda, indeks ploda, duljina i debljina peteljke, tvrdoća ploda, broj zdravih i šturih sjemenki te masa zdravih, udio topljive suhe tvari, udio kiselina, omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pH vrijednost), utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju u istraživanim svojstvima. Na temelju dobivenih rezultata kao potencijalne sorte za razmnožavanje i uzgoj mogle bi se preporučiti: 'Krasanka' i 'Dugačka' zbog veličine ploda te skladnog odnosa topljive suhe tvari i kiselina kao najtraženijih svojstava za široku potrošnju te sorta 'Tepka' zbog visokog sadržaja topljive suhe tvari, izrazite prilagodbe lokalitetu uzgoja te poželjne genetske otpornosti na razne biotske i abiotske čimbenike. Tradicionalne sorte krušaka s obzirom na izražena pojedina svojstva ploda kao i kemijski i nutritivni sastav, osim za konzumaciju u svježem stanju predstavljaju i visoko-vrijednu sirovinu za prehrambenu industriju, od koje se mogu proizvoditi razni proizvodi poput sokova, kompota, rakija, kašica za bebe, marmelada, a mogu se i sušiti. Zbog različitosti pomoloških svojstava i tolerantnosti na nepovoljne abiotske i biotske čimbenike, tradicionalne je sorte važno očuvati kao izvor genetske varijabilnosti te kao čimbenik bioraznolikosti područja u kojem rastu. |
Sažetak (engleski) | Pomological and physicochemical properties of 13 traditional pear varieties in the Karlovac County ('Citronka', 'Galonka', 'Žutica', 'Badnjarka', 'Dugačka', 'Dugodrška', 'Kozolova', 'Krasanka', ' Rokovica ',' Stršljenka ',' Tepka ',' Zelena slatka ',' Zimka '). After analysis (weight, height and width of fruit, fruit index, stalk length and thickness, fruit hardness, number of healthy and sparse seeds, healthy seeds weight, soluble dry matter content, acid content, soluble dry matter to total acid ratio, pH value) , it has been found that the varieties differ significantly in the investigated traits. Based on the obtained results, the following could be recommended as potential varieties for propagation and cultivation: 'Krasanka' and 'Dugačka' due to fruit size and harmonious ratio of soluble dry matter and acids as the most sought after properties for consumption and 'Tepka' variety due to high soluble dry content substances, pronounced adaptations to the locality of cultivation and desirable genetic resistance to various biotic and abiotic factors. Traditional pear varieties, given the pronounced individual properties of the fruit as well as chemical and nutritional composition, in addition to fresh consumption are high-value raw material for the food industry, which can be used to produce various products such as juices, compote, moonshine, baby food, jam, and can be dried. Due to the diversity of plant characteristics and tolerance to unfavorable abiotic and biotic factors, it is important to preserve traditional varieties as a source of genetic variability and as a factor of biodiversity in the area in which they grow. |