Naslov Bioaktivni spojevi samoniklog medvjeđeg luka (Allium ursinum L.)
Naslov (engleski) Bioactive compounds of wildgrown bear's garlic (Allium ursinum L.)
Autor Marija Peša
Mentor Sandra Voća (mentor)
Član povjerenstva Sandra Voća (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Jana Šic Žlabur (član povjerenstva)
Član povjerenstva Sanja Fabek Uher (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (Održive tehnologije i obnovljivi izvori energije) Zagreb
Datum i država obrane 2019-07-18, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
Sažetak Medvjeđi luk je samonikla biljka iz porodice sunovratki (Amaryllidaceae). U Hrvatskoj ova biljka raste u kontinentalnom i gorskom području, dok je na krajnjem jugu nema. Svi njeni dijelovi su jestivi, no najčešće se konzumiraju lukovice i listovi. Budući da nije zakonom zaštićena, lako je dostupna za konzumaciju i berbu. Osim što se koristi u kulinarstvu, ova biljka ima i mnogo ljekovitih svojstava.
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti razlike u sadržaju bioaktivnih komponenti u
... Više listovima medvjeđeg luka prikupljenih na različitim mikrolokacijama, te utvrditi razlike u sadržaju bioaktivnih spojeva biljaka u vegetativnoj i generativnoj fazi. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su kemijske analize: suhe tvari (%), pH-vrijednosti, ukupnih kiselina (%), vitamina C (mg/100 g svježe tvari), ukupnih fenola (mg GAE/100 g svježe tvari), antioksidacijskog kapaciteta (μmol TE/L) te vrijednosti ukupnih klorofila i karotenoida (mg/g). Osim navedenih kemijskih analiza, utvrđene su morfološke i kromatske vrijednosti listova samonikog medvjeđeg luka na pet mikrolokacija ('Maksimir cesta', 'Maksimir potok', 'Vukomerec', 'Rude' i 'Tuškanac'). Iz morfoloških vrijednosti je utvrđeno da ispitivane populacije pripadaju formi ucrainicum te da duljina listova iznosi od 157,38 do 202,09 mm ovisno o mikrolokaciji i fazi rasta. Utvrđene su i razlike u količini vitamina C, prilikom čega je najveći sadržaj utvrđen prije cvatnje i iznosio je 63 mg/100 g na lokaciji 'Vukomerec'. Općenito, za vrijeme cvatnje se kod svih uzoraka, na svim lokacijama smanjio sadržaj navedenog vitamina. Količine ukupnih fenola u ovom istraživanju iznosile su od 132,15 do 191,14 mg GAE/100 g ovisno o lokaciji i fazi rasta. Za vrijeme cvatnje antioksidacijski kapacitet se povećao na svim lokacijama te je iznosio od 2141,29 do 2230,66 μmol TE/L.
Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je da faza rasta i mikrolokacija sa svojim pedoklimatskim čimbenicima utječu na sadržaj bioaktivnih komponenti, a time i na nutritivni sastav biljke. Također se iz ovog rada može utvrditi da su listovi medvjeđeg luka vrijedan izvor vitamina C i brojnih drugih antioksidansa. Sakrij dio sažetka
Sažetak (engleski) Wild garlic is a wildgrown plant from Amaryllidaceae family. In Croatia this plant grows in continental and mountainous areas. All its parts are edible, but bulbs and leaves are usually consumed. Since it is not protected by law, it's easily available for consumption and harvesting. Apart from being used in culinary purposes, this plant also has many medical benefits.
The aim of this graduate thesis was to investigate the differences in the content of bioactive components in the
... Više leaves of ramsons collected at various microlocations, and to determinate the differences in the bioactive compounds in vegetative and generative phases. Following chemical analysis, in purpose of determining nutritional composition, was conducted: dry matter (%), pH-value, total acides (%), vitamin C (mg/100 g fresh matter), total phenols (mg GAE/100 g fresh matter), antioxidant capacity (μmol TE/L) and values of total chlorophyll and carotenoid (mg/g). Besides nutritional composition, this thesis shows morphological and chromatic values of the leaves from five microlocations ('Maksimir cesta', 'Maksimir potok', 'Vukomerec', 'Rude' and 'Tuškanac'). From the morphological values it was found that the examined populations belonged to the ucrainicum form and that the leaf lenght was from 157,38 to 202,09 mm depending on the microlocation and growth phase. There were also differences in the amount of vitamin C, with the highest content mesured before flowering 63 mg/100 g at the 'Vukomerec' microlocation. Generally, during flowering in all samples the vitamin content was reduced in all locations. The total amount of phenols in this study ranged from 132,15 to 191,14 mg GAE/100 g depending on the location and growth stage. During flowering, the antioxidant capacity was increased in all samples ranging from 2141,29 to 2230,66 μmol TE/L.
Based on the results, the growth phase and microlocations with its pedoclimatic factors, affect the decrease or increase of the content of some bioactive components, and thus the nutritional composition of the plant. This thesis shows that the leaves of bears garlic are valuable source of vitamin C and antioxidans. Sakrij dio sažetka
Ključne riječi
samoniklo bilje
bioaktivni spojevi
vitamin C
fenoli
antioksidacijski kapacitet
Ključne riječi (engleski)
wildgrown plants
bioactive compounds
vitamin C
phenolic compounds
antioxidant capacity
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:204:577913
Studijski program Naziv: Hortikultura Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture (mag. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2019-07-22 12:55:12