Naslov Utjecaj malčiranja na režim vlažnosti vrtnog tla pri uzgoju salate
Naslov (engleski) Influence of mulching on soil moisture regime in lettuce cultivation
Autor Petra Turk
Mentor Danijela Jungić (mentor)
Član povjerenstva Danijela Jungić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Aleksandra Bensa (član povjerenstva)
Član povjerenstva Božidar Benko (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (Pedologija) Zagreb
Datum i država obrane 2018-09-20, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
Sažetak Istraživanja vezana za uzgoj povrća važna su kako bi se poboljšali uvjeti uzgoja i poduzele potrebne mjere za ostvarivanje ekonomski opravdanih rezultata. Jedno od takvih istraživanja je pokus koji uključuje praćenje režima vlažnosti tla. Pokus je bio proveden na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu pri uzgoju salate u vegetacijskom periodu od travnja do lipnja 2017. godine. Jedan od najvažnijih čimbenika u proizvodnji salate je sadržaj vlage u tlu. U svrhu postizanja optimalnog stanja vlažnosti tla najčešće se primjenjuje agrotehnička mjera - malčiranje. Cilj istraživanja je utvrditi režim vlažnosti vrtnog tla pri uzgoju salate, usporediti rezultate malčiranih i nemalčiranog tretmana te utvrditi koji je malč optimalan za uzgoj salate. U pokusu su korišteni slijedeći materijali za malčiranje tla: PE-film, eko vuna i ovčja vuna. Pokus je bio postavljen prema slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Uzorkovanje se vršilo dekadno na dubinama 0-10 cm i 10-20 cm te se gravimetrijskom metodom određivao sadržaj vlage u tlu. Rezultati istraživanja pokazali su pozitivan utjecaj svih malčiranih tretmana na način da je sadržaj vlage u tlu veći u odnosu na nemalčirano tlo. Analiza varijance (ANOVA) svih provedenih mjerenja trenutačne vlažnosti tla u oba sloja tla, pokazala je da su na prosječni sadržaj trenutačne vlage u tlu statistički značajno utjecali: dani nakon presađivanja salate, malč te njihova interakcija. Na temelju prosječnih vrijednosti trenutačne vlage s obzirom na različite tretmane malčiranosti, utvrđene su statistički značajne razlike između svih malčiranih tretmana u odnosu na golo tlo na dubini 0-10 cm. Najveća prosječna vrijednost trenutačne vlage tla zabilježena je ispod PE-filma (35,18 %vol u sloju 0-10 cm i 35,34 %vol u sloju 10-20 cm), a najmanja vrijednost zabilježena je na golom tlu (31,29 %vol u sloju 0-10 cm te 31,66 %vol u sloju 10-20 cm). Vrijednosti trenutačne vlage tla tijekom vegetacije salate se nisu spuštale ispod točke venuća (23,70%vol) bez obzira na vrstu primijenjenog malča. Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu daljnjih istraživanja s alternativnim organskim malčevima u uzgoju povrća uz višegodišnje praćenje klimatskih značajki kao i režima vlažnosti.
Sažetak (engleski) Research done on cultivating vegetables are of high importance, because we must improve breeding conditions and include needed procedures to insure economically justified results. Building upon that, this experiment focuses on monitoring and surveying soil moisture regime. The testing was conducted at the Faculty of Agriculture University of Zagreb, through the vegetation season of April to June of 2017. One of the most important factors in cultivating lettuce is the amount of moisture in the ground. An agrotechnical tool known as mulching is used in order to achieve the optimal amount of moisture present in the soil. The purpose of this experiment is to determine the soil moisture regime in two different settings – a mulched soil and an unmulched soil. PE-film is used as a mulch, as well as eco wool and sheep wool. The experiment was set up by implementing random blocks in three repetitions. Samples were taken decadically at depths of 0 to 10 cm and 10 to 20 cm. To determine the moisture in the soil, a gravimetric method was used. The results of the study showed the positive influence of mulching treatments in such a way that the moisture content in the soil is higher than that of non mulching soil. The result of the expriment showed a positive correlation between a mulched soil and the increase of moisture in it, in contrast to an unmulched soil. The variance analysis (ANOVA) of all current moisture levels in both layers of the soil measurements, have shown that the following factors have an immense impact on the current level of mositure in the soil: day after grafting the lettuce, mulch, and their interaction. Based on the average current moisture level of the soil, taking in cosinderation the different mulching treatments, statistically different results were found between all the soil experiments that underwent mulching and the actual bare ground on depth 0-10 cm. The greatest average current mositure level in the soil was found under PE-film (35,18% vol in layer 0-10 cm and 35,34% vol in layer 10-20 cm), and the lowest value was found under the bare soil (31,29% vol in layer 0-10 cm and 31,66% vol in layer 10-20 cm). The values of the current moisture level druing lettuce vegitation have never dropped below the point of plant wilting (23,70% vol), regardless of what mulch was applied. The obtained findings indicate a need for further research with alternative organic mulches in vegetable cultivation, with yearly monitoring of climactic change, as well as moisture regime.
Ključne riječi
vlaga tla
salata
malčevi
PE-film
eko vuna
ovčja vuna
Ključne riječi (engleski)
soil moisture
lettuce
mulches
PE-film
eco wool
sheep wool
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:204:037183
Studijski program Naziv: Agroekologija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/ magistra inženjer/inženjerka agroekologija (mag. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-10-03 07:04:00