Naslov | Poboljšanje klijavosti sjemena kapare (Capparis orientalis Veill.) |
Autor | Kristina Bajlo |
Voditelj/Mentor | Ivanka Žutić (mentor)
|
Sažetak rada | Kapara je višegodišnji listopadni grm koji samoniklo raste na području Mediterana, a u Hrvatskoj nije zabilježen plantažni uzgoj. Mladi izbojci i plodovi mogu se konzumirati kao povrće, a ukiseljeni ili usoljeni cvjetni pupovi upotrebljavaju se kao začin u kulinarstvu. Kapare se uglavnom razmnožavaju vegetativno (stabljičnim reznicama), budući da pri sjetvi sjemena najveći problem predstavlja niski postotak klijavosti zbog dormantnog sjemena. Dormantnost sjemena kapare rezultat je nepropusne sjemene ovojnice i sluzi koja se stvara kada sjeme dođe u kontakt s vodom, što onemogućava dovod kisika embriju. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih predsjetvenih tretmana sjemena (močenje u destiliranoj vodi, ekstraktu kamilice te otopinama giberelinske kiseline GA3, kalijeva nitrata i komercijalnog preparata 'Ekobooster 1', uz ili bez skarifikacije sjemena sumpornom kiselinom) na otklanjanje dormantnosti. Dokazano je da GA3 može djelomično otkloniti dormatnost neskarificiranog sjemena, dok se ostali tretmani u tom smislu nisu pokazali učinkoviti. |
Ključne riječi | dormatnost sjemena skarifikacija predsjetveni tretmani GA3 |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Improvement of caper (Capparis orientalis veill.) seed germination |
Povjerenstvo za obranu | Ivanka Žutić (predsjednik povjerenstva) Martina Grdiša (član povjerenstva) Božidar Benko (član povjerenstva) Sanja Radman (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Povrćarstvo |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | diplomski |
Naziv studijskog programa | Hortikultura |
Akademski / stručni naziv | magistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture |
Kratica akademskog / stručnog naziva | mag. ing. agr. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2017-07-05 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Caper bush is a perennial deciduous shrub that grows wild in the Mediterranean region, while in Croatia cultivation is not recorded. The young sprouts and fruits can be consumed as a vegetable, while pickled or salted flower buds are used as a spice in cookery. Vegetative propagation (stem cuttings) is mainly used, since in generative reproduction the largest issue is low percentage of germinated seeds due to seed dormancy. Caper seed dormancy is result of impermeable seed involucre along with slime which is generated when the seed is placed in contact with water and thus the oxygen supply to the embryo is disabled. The aim of this study was to investigate the effect of different pre-seeding treatments (soaking of seeds in distilled water, chamomile extract, and in solutions of gibberellic acid GA3, potassium nitrate and commercial product 'Ekobooster 1', along with or without chemical scarification with sulfuric acid) on elimination of seed dormancy. It was proved that the GA3 treatment can partly eliminate dormancy of non-scarified caper seed, while other treatments didn't show any significant effect. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | pre-seeding treatments scarification seed dormancy GA3 |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad u otvorenom pristupu |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:964904 |
Pohranio | Valentina Bezek |