Sažetak | Cvjetača je dvogodišnja kupusnjača koja je, zbog svojih zdravstvenih benefita sve zastupljenija na tržištu. Fosfor, biljkama esencijalan mineral, utječe na prinos, ukorijenjivanje te prijelaz biljke u generativnu fazu. Imperativ modernog tržišta jest nutritivno bogatstvo i svježina hrane što omogućuje konkurentnost proizvođača na tržištu. Cilj rada je ispitati količinu fosfora u cvjetači ponuđenoj potrošačima. Uzorkovanje je provedeno na tržištu Grada Zagreba u 3 trgovačka lanca, 3 tržnice i 3 trgovine ekološkim proizvodima. Nakon homogeniziranja uzoraka te razgradnje u mikrovalnoj peći, fosfor je određen spektrofotometrom. Suha tvar uzoraka cvjetače varira između 6,20-7,93 % (7,00, u trgovačkim lancima, 6,73 na tržnicama i 6,70 u trgovinama ekološkim proizvodima). Količina fosfora u suhoj tvari uzoraka cvjetače varira između 0,48-0,67 % P (0,65 u trgovinama ekološkim proizvodima, 0,58 u trgovačkim lancima i 0,56 u tržnicama), a količina fosfora u svježoj tvari varira između 61,93-110,83 mg P/100 g svježe tvari cvjetače (98,11 u trgovinama ekološkim proizvodima, 85,46 u tržnicama i 84,17 u trgovačkim lancima). Unosom 100 g cvjetače ispitivanih uzoraka može se podmiriti 8,8-15,8 % dnevnih potreba čovjeka za fosforom. |
Sažetak (engleski) | Cauliflower is a nutritious vegetable culture that is increasingly marketed due to its health benefits. Phosphorus, an essential mineral to plants, affects yield, development the plant in the generative phase. The imperative of the modern market is nutritional richness and fresh food that is competitive with producers in the market. The goal of this master's thesis is to investigate the content of phosphorus in cauliflowers offered to consumers. Sampling has been carried out in the City of Zagreb market in 3 retail chains, 3 markets and 3 organic products stores. After homogenization, the samples is digested in a microwave oven and the phosphorus was determined by spectrophotometer. Cauliflowers dry weight varies between 6.20-7.93 % (7.00 in retail chains, 6.73 in markets and 6.70 in organic product stores). The content of phosphorus in the dry weight of cauliflower samples varies between 0.48-0.67 % P (0.65 in organic product stores, 0.58 in retail chains and 0.56 in markets), and phosphorus in fresh cauliflower between 61.93-110.83 mg P/100 g in fresh weight (98.11 in organic product stores, 85.46 in markets and 84.17 in retail chains). By intake of 100 g of investigated cauliflower humans can meet 8.8-15.8% of a daily phosphorus requirements. |