Sažetak | Bazga postaje sve značajnija vrsta u medicini, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Zbog kemijskog sastava i sadržaja brojnih spojeva u listovima, cvjetovima i plodovima, bazga je predmet brojnih istraživanja. Tehnologija njezine proizvodnje značajno zaostaje u odnosu na druge voćne vrste što se očituje u nižim prirodima i slabijoj kvaliteti ploda. S obzirom na probleme u proizvodnji (otežana berba, osjetljivost na bolesti i štetnike i sl.), međuvrsnim križanjem bazge nastoje se stvoriti novi križanci poboljšanih svojstava čime se može značajnije unaprijediti uzgoj ove potencijalne vrste. Cilj ovog rada bio je utvrditi morfološka, fizikalno-kemijska te senzorska svojstva 2 vrste bazge (Sambucus nigra i Sambucus ebulus), 1 botaničkog kultivara Sambucus nigra 'Black Beauty' te 37 međuvrsnih križanaca bazge i utvrditi potencijalne za daljnju proizvodnju. Provedena je morfološka evaluacija cijelih biljaka i njihovih značajnih dijelova u različitim fazama rasta i razvoja. Opisana su sljedeća svojstva: habitus (veličina i visina biljke, broj izbojaka i razvijenost izbojka, boja i površina kore, prisutnost i pozicija lateralnih grana), listovi (površina lista, broj i oblik liski, površina s obje strane, tipovi ruba, baze i vrha liske te prisutnost sekundarnih liski i palistića), inflorescence (veličina i oblik, gustoća, veličina cvjetova, oblik i boja latica, boja antera i polena, miris , vrijeme i uniformnost cvatnje) i plodovi (zaostalost vjenčića na plodu, odvajanje ploda od stapke, veličina i oblik, vanjska boja, čvrstoća i pokrivenost voštanom prevlakom, boja i miris soka te broj sjemenki po plodu). Infrutescence su sakupljene u punoj zrelosti plodova i provedena je senzorika, a ocjenjivani su boja i miris soka. Analiza soka obuhvaćala je mjerenje fizikalno-kemijskih svojstava: boju soka, topljivu suhu tvar, ukupne kiseline i pH vrijednost. Morfološka evaluacija rezultirala je značajno različitim vrijednostima između križanaca. Većina križanaca imala je manji sadržaj topljive suhe tvari te značajno veći sadržaj kiselina u odnosu na standard S. nigra. Križanci su pokazali značajno veće pH vrijednosti dok je komponenta boje a kod križanaca bila manjih vrijednosti. Senzorska svojstva bila su manjih vrijednosti u boji soka što je potvrđeno analizom kromatskih vrijednosti. Dobiveni rezultati upućuju na daljnje istraživanje međuvrsnih križanaca bazgi i stvaranje novih kombinacija u svrhu dobivanja što boljeg genotipa za daljnju proizvodnju. |
Sažetak (engleski) | Elderberry becomes more and more important species in medicine, pharmacy and food industry. Because of its chemical composition and the content of numerous compounds in leaves, flowers and fruits, elderberry has become a subject of various research studies. Its production technology lags significantly compared to other fruit species and that is manifested in lower yields and inferior quality of fruits. Given the problems in production (time consuming harvest, susceptibility to diseases and pests, etc.), interspecific hybridisation helps to create new genotypes with better properties that could significantly improve cultivation of this important species. The aim of this work was to determine morphological, physico-chemical and sensory properties of 2 species (Sambucus nigra and Sambucus ebulus), 1 botanical cultivar Sambucus nigra 'Black Beauty' and 37 interspecific crossbreeds, and to determine the superior ones for later production. Morphological evaluation of whole plants and their crucial parts in different phases of growth was performed. The following properties were described: plant habit (size and height of the plant, number and development of shoots, bark color and surface), leaf characteristics (surface, leaflets number and sufrace shape, type of lamina base, margin and tip, presence of secondary leaflets and stipules), inflorescence characteristics (size and surface shape, density of flowers, flower size, shape and color of petals, anthers and pollen, fragrance, flowering time and uniformity), fruit characteristics (remaining of corolla after flowering, fruit attachment to its stalk, size and shape, exterior color, firmness, waxiness, juice color and odor, number of seeds). Infructescences were collected at full maturity and was followed by sensory analysis, and evaluation of juice color and odor. Analysis of juice included measuring of physico-chemical properties: juice color, soluble dry matter, total acids and pH value. Morphological evaluation exhibited significantly different values among studied crossbreeds. Most of them showed significantly lower soluble dry matter and higher acid content, higher pH and lower a color component values. Sensory properties had lower values in juice color as it is confirmed in chromatic analysis. Results received point to further studies of interspecific crossbreeds and creation of new combinations aimed at getting better genotypes for further production. |