Abstract | Medvjeđi luk je samonikla biljka iz porodice sunovratki (Amaryllidaceae). U Hrvatskoj ova biljka raste u kontinentalnom i gorskom području, dok je na krajnjem jugu nema. Svi njeni dijelovi su jestivi, no najčešće se konzumiraju lukovice i listovi. Budući da nije zakonom zaštićena, lako je dostupna za konzumaciju i berbu. Osim što se koristi u kulinarstvu, ova biljka ima i mnogo ljekovitih svojstava.
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti razlike u sadržaju bioaktivnih komponenti u listovima medvjeđeg luka prikupljenih na različitim mikrolokacijama, te utvrditi razlike u sadržaju bioaktivnih spojeva biljaka u vegetativnoj i generativnoj fazi. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su kemijske analize: suhe tvari (%), pH-vrijednosti, ukupnih kiselina (%), vitamina C (mg/100 g svježe tvari), ukupnih fenola (mg GAE/100 g svježe tvari), antioksidacijskog kapaciteta (μmol TE/L) te vrijednosti ukupnih klorofila i karotenoida (mg/g). Osim navedenih kemijskih analiza, utvrđene su morfološke i kromatske vrijednosti listova samonikog medvjeđeg luka na pet mikrolokacija ('Maksimir cesta', 'Maksimir potok', 'Vukomerec', 'Rude' i 'Tuškanac'). Iz morfoloških vrijednosti je utvrđeno da ispitivane populacije pripadaju formi ucrainicum te da duljina listova iznosi od 157,38 do 202,09 mm ovisno o mikrolokaciji i fazi rasta. Utvrđene su i razlike u količini vitamina C, prilikom čega je najveći sadržaj utvrđen prije cvatnje i iznosio je 63 mg/100 g na lokaciji 'Vukomerec'. Općenito, za vrijeme cvatnje se kod svih uzoraka, na svim lokacijama smanjio sadržaj navedenog vitamina. Količine ukupnih fenola u ovom istraživanju iznosile su od 132,15 do 191,14 mg GAE/100 g ovisno o lokaciji i fazi rasta. Za vrijeme cvatnje antioksidacijski kapacitet se povećao na svim lokacijama te je iznosio od 2141,29 do 2230,66 μmol TE/L.
Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je da faza rasta i mikrolokacija sa svojim pedoklimatskim čimbenicima utječu na sadržaj bioaktivnih komponenti, a time i na nutritivni sastav biljke. Također se iz ovog rada može utvrditi da su listovi medvjeđeg luka vrijedan izvor vitamina C i brojnih drugih antioksidansa. |
Abstract (english) | Wild garlic is a wildgrown plant from Amaryllidaceae family. In Croatia this plant grows in continental and mountainous areas. All its parts are edible, but bulbs and leaves are usually consumed. Since it is not protected by law, it's easily available for consumption and harvesting. Apart from being used in culinary purposes, this plant also has many medical benefits.
The aim of this graduate thesis was to investigate the differences in the content of bioactive components in the leaves of ramsons collected at various microlocations, and to determinate the differences in the bioactive compounds in vegetative and generative phases. Following chemical analysis, in purpose of determining nutritional composition, was conducted: dry matter (%), pH-value, total acides (%), vitamin C (mg/100 g fresh matter), total phenols (mg GAE/100 g fresh matter), antioxidant capacity (μmol TE/L) and values of total chlorophyll and carotenoid (mg/g). Besides nutritional composition, this thesis shows morphological and chromatic values of the leaves from five microlocations ('Maksimir cesta', 'Maksimir potok', 'Vukomerec', 'Rude' and 'Tuškanac'). From the morphological values it was found that the examined populations belonged to the ucrainicum form and that the leaf lenght was from 157,38 to 202,09 mm depending on the microlocation and growth phase. There were also differences in the amount of vitamin C, with the highest content mesured before flowering 63 mg/100 g at the 'Vukomerec' microlocation. Generally, during flowering in all samples the vitamin content was reduced in all locations. The total amount of phenols in this study ranged from 132,15 to 191,14 mg GAE/100 g depending on the location and growth stage. During flowering, the antioxidant capacity was increased in all samples ranging from 2141,29 to 2230,66 μmol TE/L.
Based on the results, the growth phase and microlocations with its pedoclimatic factors, affect the decrease or increase of the content of some bioactive components, and thus the nutritional composition of the plant. This thesis shows that the leaves of bears garlic are valuable source of vitamin C and antioxidans. |