Abstract | Obični bršljan (Hedera helix L.) je medonosna biljka koja tijekom jeseni proizvodi obilje
nektara koji pčelama omogućuje kvalitetnu pašu prije zimovanja. Cilj ovog istraživanja
bio je provesti melisopalinološku (peludnu) analizu, odrediti fizikalno-kemijske
parametre te opisati senzorska svojstva meda od bršljana. Istraživanje je provedeno
na 19 uzoraka meda od bršljana koji su prikupljeni od lokalnih pčelara iz 4 županije
(Istarska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Vukovarsko-srijemska).
Od fizikalno-kemijskih parametara analizirani su: udio vode, električna provodnost,
pH vrijednost, aktivnost dijastaze, prisutnost HMF-a, specifična rotacija, boja, određeni
su šećeri; fruktoza, glukoza, ksiloza, saharoza, maltoza, melecitoza i rafinoza te je
određen omjer i zbroj fruktoze i glukoze. Raspon peludnih zrnaca bršljana kretao se
od 51 do 98 % što ukazuje na to da su svi uzorci uniflorni (> 45 %). Prosječni udio vode
iznosio je 17,9 %, električne provodnosti 0,50 mS/cm, pH vrijednosti 4,10, aktivnost
dijastaze je 31,6 DN, HMF 1,20 mg/kg, boja meda iznosi 62 mm Pfundove ljestvice
(svijetlo jantarna), dok je prosjek fruktoze bio 35,48 g/100 g, a glukoze 38,31 g/100 g.
U dosadašnjoj znanstvenoj i stručnoj literaturi gotovo da i nema podataka o ovoj
raritetnoj vrsti meda, stoga ovo istraživanje uvelike doprinosi opisivanju njegovih
fizikalno-kemijskih i senzorskih svojstava. |
Abstract (english) | Common ivy (Hedera helix L.) is a nectariferous plant that provides bees with abundant
forage in the autumn, aiding their preparation for winter. The aim of this study was to
conduct a melissopalynological (pollen) analysis, determine the physicochemical
parameters, and describe the sensory properties of ivy honey. The research was
conducted on 19 samples of ivy honey collected from local beekeepers in 4 counties
(Istria, Krapina-Zagorje, Zagreb, and Vukovar-Srijem). The physicochemical
parameters analyzed included: water content, electrical conductivity, pH value,
diastase activity, presence of HMF (hydroxymethylfurfural), specific rotation, color, and
the determination of sugars such as fructose, glucose, xylose, sucrose, maltose,
melezitose and raffinose, as well as the ratio and total of fructose and glucose. The
range of ivy pollen grains varied from 51 to 98%, indicating that all samples were
unifloral (> 45%). The average water content was 17.9%, electrical conductivity 0.50
mS/cm, pH value 4.10, diastase activity 31.6 DN, HMF content 1.20 mg/kg, honey color
62 mm Pfund (light amber), with an average fructose content of 35.48 g/100 g and
glucose 38.31 g/100 g. In the current scientific and professional literature, there is
almost no data on this rare type of honey, hence this research significantly contributes
to the description of its physicochemical and sensory properties. |