Abstract | Fermentacija je danas jedan od osnovnih i najvažnijih procesa u proizvodnji hrane za ljude pa tako i za životinje. Ona osim što povećava nutritivnu vrijednost, također poboljšava miris i okus, te produžuje rok trajanja proizvoda. U zadnjih nekoliko desetljeća, povećan je interes pa tako i načini uporabe fermentacije za proizvodnju različitih dodataka hrani i hrani za životinje, koji su se do nedavno dobivali kemijskim metodama. One su naime nepoželjne zbog onečišćenja okoliša koje je nažalost neizbježno tijekom proizvodnje kemijskim metodama. Tako je do danas nađeno rješenje za uspješnu proizvodnju većine vitamina i aminokiselina fermentacijom, ali uvijek postoji mjesta za napredak. Još su uvijek neke od metoda proizvodnje fermentacijom skuplje i manje efikasne od proizvodnje kemijskim metodama. Osim u proizvodnji vitamina i aminokiselina, izrazito je važna proizvodnja voluminozne hrane fermentacijom odnosno proizvodnja silaže. Silaže predstavljaju konzerviranu hranu za preživače kada pašnjaci ili svježa zelena masa nisu dostupni. Metoda proizvodnje silaže je u današnje doba uvelike napredovala. Sve od odabira pravih biljaka, preko odabira optimalnog roka košnje, odabira načina siliranja i silosa, pripreme i korištenja dodataka za siliranje i na kraju skladištenje, sve je važno znati kako bi se dobio najbolji proizvod koji je bogat hranjivim tvarima i koje će životinje rado konzumirati. Svo znanje o proizvodnji silaže je vrlo bitno s obzirom na to da silaže nema na tržištu. Zbog specifičnosti i osjetljivosti proizvodnje i skladištenja, silažu je nemoguće prenijeti iz jedne štale u drugu bez aeracije iste. Iz tog razloga svaki poljoprivrednik koji ima potrebe za silažom je mora sam proizvesti. |
Abstract (english) | Today, fermentation is one of the basic and most important processes in the production of food for humans and animals. In addition to increasing the nutritional value, it also improves the smell and taste, and extends the shelf life of the product. In the last few decades, there has been an increased interest in the ways of using fermentation for the production of various food additives and animal feed, which were recently obtained by chemical methods. Namely, they are undesirable due to environmental pollution, which is unfortunately inevitable during production using chemical methods. Thus, to date, a solution has been found for the successful production of most vitamins and amino acids by fermentation, but there is always room for improvement. Still some of the production methods by fermentation are more expensive and less efficient than production by chemical methods. In addition to the production of vitamins and amino acids, the production of voluminous food by fermentation, i.e. the production of silage, is extremely important. Silages are preserved food for survival when pastures or fresh green mass are not available. The method of silage production has greatly progressed nowadays. Everything from choosing the right plants, through choosing the optimal mowing period, choosing the method of ensiling and silage, preparing and using additives for ensiling and finally storage, everything is important to know in order to get the best product that is rich in nutrients for animals and that animals will be happy to consume . All knowledge about silage production is very important considering that there is no silage on the market. Due to the specificity and sensitivity of production and storage, it is impossible to transfer silage from one barn to another without aeration. For this reason, every farmer who needs silage must produce it himself. |