Abstract | Organska proizvodnja u vinogradarstvu datira iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Zemlje koje su započele s ekološkim vinogradarstvom su Njemačka, Francuska i Švicarska. Povećanje svijesti potrošača o zaštiti okoliša, konzumaciji prirodnih, odnosno biološki visokovrijednih proizvoda rezultiralo je da proizvodnja ekoloških vina danas u svijetu bilježi veliki rast. Hrvatska prati taj trend, međutim sa svojim resursima poput raznolike klime, tradicije uzgoja vinove loze, nezagađenog okoliša i razvijenog turizma, smatra se da bi mogla ostvariti i veće površine pod ekološkim vinogradarstvom.
U ovom radu ćemo dati pregled ekološkog vinogradarstva u Hrvatskoj i svijetu s osvrtom na proizvodnju vina iz ekološkog uzgoja. Hrvatska kao mala vinarska zemlja bilježi povećanje svijesti o ekološkom uzgoju u vinogradarstvu, a proizvodnja vina iz ekološkog uzgoja raste. Mnoge zemlje već sufinanciraju ekološko vinogradarstvo te se u istima uzgoj i proizvodnja ekoloških vina povećava.
Na samom početku ekološkog vinogradarstva u Hrvatskoj 2004. godine, Hrvatska je bilježila površinu od skromnih 32 hektara. Najveći porast površina zabilježen je od 2012. – 2016. godine. U navedenom razdoblju Hrvatska je, uz Bugarsku, imala najveći porast površina pod ekološkom proizvodnjom, pa tako i ekološkim vinogradarstvom. Danas prema Državnom zavodu za statistiku, površine vinove loze u ekološkom uzgoju u Hrvatskoj zauzimaju 1010 hektara. Koje su prepreke daljnjem rastu spomenutih površina biti će predstavljene u ovom preglednom radu.
S obzirom da je u Hrvatskoj još uvijek prisutno tradicijsko vinogradarstvo, u radu će se prikazati današnji ekološki vinogradari, koji su na temelju intervjua prezentirali svoje mišljenje o ekološkom vinogradarstvu i proizvodnji ekoloških vina u Hrvatskoj. |
Abstract (english) | Ecological production in viticulture dates from the 1970s. The countries that started with ecological viticulture are Germany, France and Switzerland. Increasing consumer awareness of environmental protection, consumption of natural and biologically high value products has resulted in the production of organic wines in the world today is growing rapidly. Croatia is following this trend, but with its resources such as diverse climate, tradition of grapevine cultivation, unpolluted environment and developed tourism, it is thought that it could also achieve larger areas under organic viticulture.
In this scientific paper, we will provide an overview of ecological viticulture in Croatia and the world with a focus on the production of organic wine. Croatia, as a small wine country, is raising awareness of organic farming in viticulture, and production of ecological wine is growing. Many countries already co-finance organic viticulture, and in the same are growing and producing ecological wines.
At the very beginning of ecological viticulture in Croatia in 2004, Croatia recorded an area of a modest 32 hectares. The largest increase in surface area was recorded from 2012 to 2016. In the aforementioned period, Croatia, along with Bulgaria, had the largest increase in areas under ecological production, including ecological viticulture. Today, according to the Central Bureau of Statistics, vineyards in ecological farming in Croatia occupy 1010 hectares. What are the obstacles to the further growth of these areas will be presented in this review paper.
Considering that traditional viticulture is still present in Croatia, the paper will present today's ecological winemakers, who, based on interviews, presented their opinion on ecological viticulture and production of ecological wines in Croatia. |