Abstract | Mali broj biljnih vrsta različitih hranidbenih vrijednosti dostupni su srnama tijekom zimskog razdoblja. Na njihovu hranidbenu vrijednosti, osim kemijskog sastava, utječe i buražna probavljivost. Iz navedenih razloga, cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav i in vitro buražnu probavljivost suhe tvari (ST), organske tvari (OT) i neutralnih detergent vlakana (NDV) biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog razdoblja. Sakupljeno je 27 uzoraka biljnih vrsta tijekom tri mjeseca: prosinac 2020., te veljača i ožujak 2021. godine. Sakupljene biljke su: Rubus ulmifolius Schott, Rubus hirtus Waldst.et Kit., Rubus canescens DC., Glechoma hederacea L., Hedera helix L., Calamagrostis arundinacea (L.) Roth, Chelidonium majus L. te Poaceae. Biljke su se razlikovale u in vitro buražnoj probavljivosti ST, OT i NDV-a (P < 0,001) nakon 48 sati inkubacije, a prosječne vrijednosti su iznosile redom: 51,23, 51,57 i 12,71 % - R. ulmifolius Schott, 50,61, 50,47 i 9,2 % - R. hirtus Waldst.et Kit., 42,98, 42,64 i 6,6 % - R. canescens DC., 68,26, 67,01 i 9,1 % - G. hederacea L., 65,48, 65,01 i 22,06 % - H. helix L., 41,29, 39,47 i 13,05 % - C. arundinacea (L.) Roth, 73,34, 73,94 i 36,06 % - C. majus L., te 44,13, 42,32 i 13,4 % - Poaceae. Odmakom zimskog razdoblja mijenjala se in vitro buražna probavljivost ST, OT i NDV sakupljenih biljaka u srna te je rasla (P < 0,001) od prosinca do ožujka; sa 46,16 na 55,92 % za ST, sa 45,80 na 54,81 % za OT i sa 9,16 na 17,97 % za NDV. Dobiveni rezultati kemijskog sastava i in vitro buražne probavljivosti ST, OT i vlakana upućuju na različitu hranidbenu vrijednost biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog perioda kada im je smanjena raznolikost i kvaliteta. |
Abstract (english) | A small number of plant species of different nutritional values are available to female roe deer during the winter period. In addition to their chemical composition, their nutritional value is also affected by ruminal digestibility. Therefore, the aim of this study was to determine the ruminal digestibility of dry matter (DM), organic matter (OM) and neutral detergent fiber (NDF) of plants available to female roe deer during the winter period. In total, 27 samples of plant species were collected over three months: December 2020, February and March 2021. Collected plants were: Rubus ulmifolius Schott, Rubus hirtus Waldst.et Kit., Rubus canescens DC., Glechoma hederacea L., Hedera helix L., Calamagrostis arundinacea (L.) Roth, Chelidonium majus L. and Poaceae. Plants differed in ruminal digestibility of DM, OM and NDF (P < 0.001) after 48 hours of incubation, with mean values in order: 51.23, 51.57 and 12.71% - R. ulmifolius Schott, 50.61, 50.47 and 9.2% - R. hirtus Waldst.et Kit., 42.98, 42.64 and 6.6% - R. canescens DC., 68.26, 67.01 and 9.1% - G. hederacea L., 65.48, 65.01 and 22.06% - H. helix L., 41.29, 39.47 and 13.05% - C. arundinacea (L.) Roth, 73.34, 73.94 and 36.06% - C. majus L., 44.13, 42.32 and 13.4% - Poaceae. As the winter period progressed, the ruminal digestibility of DM, OM and NDF of collected plants in roe deer increased (P <0.001) from December to March (46.16 to 55.92% for DM, 45.80 to 54.81% for OM and 9.16 to 17.97% for NDF). The obtained results of chemical composition and ruminal digestibility of DM, OM and fibers indicate different nutritional value of plants available to roe deer during the winter period when their diversity and quality is reduced. |