Abstract | Primorski vrisak (Satureja montana L.) je višegodišnja biljna vrsta iz porodice usnjača
(Lamiaceae). Predstavlja jednu od najčešćih vrsta kamenjarskih pašnjaka, ne smatra se
ugroženom, ali problem predstavlja nedostatak vode u području njegove prirodne
rasprostranjenosti. U Hrvatskoj nije zabilježen uzgoj primorskog vriska, a upotrebom
predtretmana sjemena može se postići veća otpornost primorskog vriska na sušne uvjete, te na
taj način potaknuti njegov uzgoj. U ovom istraživanju korišteno je sjeme primorskog vriska
prikupljeno s tri prirodne populacije: populacija 1 u mjestu Stolac (998 m.n.v.), populacija 2 u
mjestu Rončević dolac (526 m.n.v.) i populacija 3 u mjestu Trbušnjak (169 m.n.v.). Od ukupne
količine prikupljenog sjemena izdvojeno je 700 sjemenki iz svake populacije i podvrgnuto
predtretmanu, močenje u destiliranoj vodi (dH"0) koje je trajalo 48 sati. Nakon primjene
predtretmana, ispitana je klijavost sjemena na podlogama vlaženim s otopinom polietilen
glikola (PEG) različitog osmotskog potencijala (-0, -0,2, -0,4, -0,8, -1,2, -1,6, -2, -2,5 i -3 MPa).
Unatoč tome što primorski vrisak raste u sušnijim područjima, u ovom istraživanju je dokazano
da izrazito sušni uvjeti nepovoljno djeluju na klijanje sjemena, ali se navedeno djelovanje može
ublažiti predsjetvenim tretmanima. Na svojstva klijavosti i početni razvoj klijanaca, povoljno
djeluje umjereni stres suše, a najbolje rezultate pokazuje populacija 1. |
Abstract (english) | Winter savory (Satureja montana L.) is perennial plant species from the mints family
(Lamiaceae). It represents one of the most common types of rocky pastures, it is not considered
endangered, but the problem is the lack of water in the area of natural distribution. There is no
cultivation of winter savory in Croatia, but with the use of priming treatment, it is possible to
achieve greater resistance of the winter savory to dry conditions and thus stimulate cultivation.
In this study, used winter savory seeds were harvested from three natural populations. Three
populations were collected, population 1 in Stolac (998 meters above sea level), population 2
in the village Rončević dolac (526 meters above sea level) and population 3 in Trbušnjak (169
meters above sea level). Out of the total quantity of seed harvested, 700 seeds were taken from
each population and subjected to priming treatment, with distilled water (dH"0), which lasted
for 48 hours. After priming treatment, the germinabillity of seed was tested by using different
concentrations of polyethylene glycol (PEG) (-0, -0,2, -0,4, -0,8, -1,2, -1,6, -2, -2.5 and -3 MPa).
Despite the fact that the winter savory grows in dry areas, the study shows that extremely dry
conditions have adverse effects on seed germination, but also that it can be alleviated by seed
priming. The priming treatment with destilled water, particulary at population 1, showed the
best effect on germination properties and initial germination development. |